Núria Garcia QueraLlibreria QueraTornafortRefugi d'Amitges

Núria Garcia Quera (Barcelona, 1965)

Vinculada familiarment a la centenària Llibreria Quera, especialitzada en llibres de muntanya, als dinou anys abandona la ciutat per fer de guarda d’un refugi d’alta muntanya al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Quan el refugi està tancat, viu en un poble de vint habitants del Pallars Sobirà i s’involucra en associacions locals on sempre hi ha fet tasques de voluntariat. Als trenta anys ja té tres fills, amb els quals aprofiten les vacances per viatjar a diferents punts del món.

Durant els vint-i-dos anys que treballa de guarda, publica guies excursionistes, reportatges en revistes geogràfiques i de muntanya, i obres literàries. Entre els premis guanyats per algunes d’aquestes creacions destaca el Ciutat d’Olot de novel·la juvenil (1999), el Pica d’Estats de Premsa Especialitzada (2005 i 2011), el Recull de Periodisme (2006) o l’Òmnium Cultural de Narracions de Viatges (2008). L’any 2010 es llicencia en Filologia Catalana i el 2017 fa el Màster Interuniversitari en Estudis Avançats de Llengua i Literatura Catalanes.

Després d’haver publicat en editorials com Columna, La Galera, Casals, Garsineu o Publicacions de l’Abadia de Montserrat, aposta per crear la seva pròpia col·lecció.

La carismàtica col·lecció d’autora Sensus, amb un format que recorda els quaderns de viatge Moleskine, li permet combinar la literatura, els viatges i el compromís social. En plena era dels llibres digitals, aquest format artístic ens retorna al gaudi de la lectura i de les imatges de la manera més tradicional: amb un llibre a les mans.

Actualment continua col·laborant en la revista Descobrir Catalunya, i està redactant la tesi doctoral, una investigació d’arqueologia lingüística a partir de l’estudi de la toponímia pallaresa.