De Tremp al castell de Mur (880 m)

Títol: De Tremp a Mur

Modalitat: a peu

Desnivell: de pujada: 555 m; de baixada: 145 m

Distància: 15,6 km

Altura màxima: 879 m

Altura mínima: 379 m

Temps: 4.20 h

Ruta circular: No

Grau de dificultat: fàcil

Bibliografia: Mapa Comarcal de Catalunya, Pallars Jussà. Escala 1:50.000. Any 1996.

Recorregut: Tremp (457 m) – plaça de l’avinguda Bisbe Iglesias – Pla de Palau – Zona humida de les Salades – Casa de l’Espona – castell de la Guàrdia (700 m) – castell de Mur (880 m).

Observacions: Caldrà fer una combinació de cotxes o quedar amb algú que us vingui a buscar al castell de Mur, tot i que també es pot baixar al poble de la Guàrdia des del poble de Collmorter per l’antic camí d’accés i, després, tornar a Tremp pel camí d’anada.

Aquesta excursió és molt recomanable per entendre el paper estratègic dels castells que, durant el segle XI, van fortificar la frontera amb l’Al-Andalus. Tant la situació del castell de Guàrdia com el de Mur, com el de l’altra banda de la conca de Tremp, que era a Llimiana, estaven perfectament situats per a vigilar les entrades i sortides de la gran i rica vall que tenien als seus peus i, de retruc, de les comarques dels Pallars.

Descripció de la ruta: Des del parc del Pinell de Tremp seguim la cra. C-13 com si sortíssim de Tremp cap al sud. A la plaça de l’avinguda del Bisbe Iglesias agafem la pista de l’esquerra, indicada, en direcció a Pla de Palau. Als 15 min d’haver sortit, passem pel mig de les instal·lacions d’un circuit d’exercici físic. Seguim per una pista plana al costat del riu Noguera Pallaresa:

En alguns punts el riu s’eixampla. És la zona dels Arenys. En un plafó informatiu llegim algunes de les espècies que podem trobar: granota verda, cuereta torrentera, polla d’aigua, corriol petit, merla d’aigua, xivitona, ànec collverd, libèl·lula, balquer, llúdriga, truita de riu, bernat pescaire, rascló, blauet, corb marí, oreneta vulgar…

Trobem algunes bifurccions, però cal seguir recte endavant, en direcció cap a Palau de Noguera i l’Espona. A la dreta, més endavant, veiem el poble de Palau de Noguera amb la seva església i campanar. A poc a poc ens hi anirem apropant, fins que el deixarem enrere. En un moment donat la pista de terra es converteix en una pista de còdols de riu i passa pel mig d’un bonic bosc de ribera:

Quan ja portem caminats 4,4 km passem per l’Espai d’Interés Natural Serra del Montsec conegut per la Zona humida de les Salades. Hi ha una àrea de picnic, aparcament, plafons informatius i un petit moll per observar la fauna.

Seguim pel costat del riu:

Quan fa gairebé 2 h que caminem, deixem a l’esquerra una Planta de Reciclatge i Valorització de Residus de la Construcció  i Demolició i arribem a l’Espona, una casa al costat de la carretera C-13. Travessem la cra. i a l’altre costat seguim una pista de terra que passa per sota de la via del tren:

Seguim les indicacions. A l’altra banda de la via, la pista gira a l’esquerra i puja fins situar-se a l’alçada dels rails. Segueix uns metres pel costat de la via, que ens queda a l’esquerra:

Després la pista s’allunya de la via del tren tot guanyant nivell per primer cop des que hem sortit de Tremp. Anirem trobant pistes secundàries que surten d’aquesta, però no les agafem. Aquí la pista es troba en bastant mal estat, tot i que l’estan arreglant.

Pugem fins a una torre d’alta tensió. Sortim a una pista transversal. Senyalització: cap a l’esquerra anem en direcció a l’estació de tren de Guàrdia, i també cap a Cellers i Guàrdia de Noguera. Des d’aquí ja tenim millors vistes i veiem la riquesa de la conca de Tremp. Camps conreats que proveïen la muntanya del que allà no podien produir, sobretot oli i vi. A sota nostra veiem la casa de l’Espona, per on hem passat, la via del tren, etc. Al davant la serra del Montsec. Tornem a perdre nivell fins arribar a la via del tren:

Girem a la dreta i anem pel costat de la via, que ens queda a l’esquerra, durant una estona. A la dreta tenim camps en grans bancals, així com arbres de fulla caduca.

La pista torna a guanyar alçada respecte la via, passa per uns bancals on hi creix la vinya i després torna al nivell dels rails. Al davant, a dalt d’un turó, veiem el castell de Guàrdia on ens dirigim i, aviat, també el castell de Mur:

Just quan a l’altra banda de la via del tren hi ha una gran granja, la pista gira a la dreta i li dóna l’esquena per tal de començar a guanyar nivell definitivament.

Trobem un rètol just passat un petit barranquet. Ens indica la direcció a seguir per anar a Guàrdia de Noguera i Cellers. Si seguíssim aquesta direcció baixaríem altra cop cap a la via del tren i tot girant ala dreta aviat arribaríem a l’antiga estació de tren de la Guàrdia. Tanmateix, no hem de fer cas d’aqueta banderola i nosaltres hem de girar a la dreta per una pista poc definida que puja cap amunt. De moment no està senyalitzada.

Algun tram d’aquesta pista està empedrat. De la principal en surten de secundàries, però no les hem d’agafar ja que van a camps de la vora. A mesura que guanyem alçada anem veient cada cop millor el pantà de Cellers, al sud. Després d’un revolt amb camps d’ametllers, ja sortim a les envistes del poble de la Guàrdia i la carretera serpentejant que hi arriba:

A les 3,10 h sortim a una pista tranversal en bon estat. En comptes de tirar endavant cap a la Guàrdia, girem a la dreta, pista amunt. Deixem enrere un camp de farratge i un d’ametllers. Gaudim de les vistes d’una part de la conca de Tremp, solcada de camps, pobles, boscos i envoltada de muntanyes. Al nord veiem les muntanyes del Pirineu, gran part de l’any emblanquinades.

Al cap d’un minut o menys d’haver agafat aquesta pista, tan bon punt arribem a unes oliveres de la dreta, a mà esquerra hem d’agafar un corriol molt desdibuixat i ple de malesa i pedres. Hi ha una fita que l’indica. En un dels rocs hi ha una marca de pintura blava. El corriol, que alguna dia havia estat un camí més ample, puja fent amples ziga-zagues.

 A les 3,25 h el camí surt a una pista transversal. Girem a l’esquerra per seguir pista amunt dos minuts, fins trobar a la dreta la indicació per pujar al castell de Guàrdia i Mur:

Pugem pel corriol que travessa el que algun dia molt llunyà havien estat bancals conreats. Avui estan tots desfets.

A les 3,40 h arribem al castell de Guàrdia (700 m):

A la il·lusió d’arribar al castell des de Tremp a peu s’hi afegeix la decepció de veure que també hi arriba una pista forestal. Hi ha unes escales de ferro per accedir al castell i unes altres per pujar per l’interior de la torre. A l’est s’hi ha instal·lat un petit mirador amb unes fotografies panoràmiques amb els topònims dels llocs més significatius i el nom de les aus carronyaires que volen per la zona: voltor negre, trencalòs, voltor comú, l’aufrany, el milà negre, el milà reial…

Se surt del castell de la Guràdia per la pista que ve des del poble de Collmorter en direcció al castell de Mur, a l’oest:

Aviat deixem a l’esquerre les runes de l’església de Sant Feliu (720 m).

Ja a sota del poble de Collmorter, abans d’un revolt tancat després del qual deixaríem de veure el castell de Guàrdia, trobem un sender a mà esquerra que puja del poble de la Guàrdia, travessa la pista i continua per l’altre costat. En aquest punt deixem la pista (que també va a parar a Collmorter, tot i que fent una mica més de volta) i girem a la dreta per seguir-lo. Està senyalitzat amb fites. Des del principi del corriol ja es veu una de les cases de Collmorter. En un parell de minuts el camí va a sortir a la carretera. Trobem una indicació: per la dreta aniríem al castell de Mur per la carretera, però agafarem la segona opció, a mà esquerra, per arribar-hi per una pista al llarg de la qual, de tant en tant, trobarem una senyalització de ratlles de pintura groga. La pista travessa Collmorter tot deixant les cases a la dreta.

Sortint de Collmorter, després de deixar a la dreta els contenidors d’escombraries del poble, anem a parar a la carretera, girem a l’esquerra carretera amunt i, quan encara veiem a les nostres esquenes Collmorter, agafem un camí de l’esquerra. De seguida fa un revolt tancat i quedem de cara a Collmorter. Agafem una drecera de la dreta que ens situa a un camí per sobre del que anàvem. Girem a la dreta tot seguint-lo. De tant en tant trobem marques grogues. Just en tombar un revolt ens apareix al nostre davant, imponent, espectacular, el castell de Mur:

 El camí va a sortir a la carretera asfaltada, la travessa i continua per l’altre costat. Tot i que trobarem algunes desviacions, seguim el camí més ben traçat. Sortirem a una esplanada, girem a l’esquerra per un camí de grava que surt a la carretera, als peus del castell. La seguim fins arribar a l’aparcament.

Es recomana començar la visita del conjunt del castell de Mur per la canònica de Santa Maria. S’hi accedeix per unes escales de pedra. Després ens podem dirigir al castell, per acabar altre cop a l’aparcament. S’hi fan visites guiades.

             

El castell de mur està construït sobre un sòcol de pedra d’on es va treure la pedra per construir-lo. El que destaca més és la torre. De fet els musulmans ja en construïen a les zones de frontera, així com els camperols o cristians repobladors, per tal de vigilar i defensar-se. Al segle XI la classe militar que es va anar consolidant, es va apropiar d’aquestes torres i al seu voltant van edificar alts murs que ampliaven la fortificació. És el cas de Mur. La muralla que envolta la torre abans estava coronada amb el pas de ronda i merlets. Aquest tipus de fortificacions i els miliars que les posseïen van començar a dominar els habitants i les terres agrícoles dels voltants. Això va fer canviar radicalment l’economia, la societat i el poder perquè es va anar creant una feudalització dominada per una noblesa.

 Baixa’t la ruta al Wikiloc!

Deixa un comentari

Subscripció Newsletter
Últimes entrades

Propera conferència

No hi ha cap activitat prevista Conferències

Contacte

Correu electrònic:
info@sensus.cat

Telèfons:
00 34 669 001 709