Error al llibre “Nou viatge al Pirineu”!

Gairebé dos anys després d’haver sortit el llibre Nou viatge al Pirineu, m’he assabentat d’un error. És a la pàgina 124, a un paràgraf sobre els llibres dels meus antecessors en aquest viatge, Viaje al Pirineo de Lérida, de Camilo José Cela i Viatge al Pirineu de Lleida, de Josep Maria Espinàs:

“…m’adono que al Pallars aquells dos llibres es van rebre amb molta expectativa. […] qui no en va quedar gens content va ser l’amo del Poldo de la Guingueta, que fins i tot volia denunciar Cela per haver parlat tan malament de la seva fonda. Les males llengües asseguren que Cela va ser tan desagradable per influència de Boixareu —alcalde i, també, comerciant de fusta—, que va explicar-li que el Poldo no li havia volgut vendre una partida de fusta pel preu que li interessava. Segons diuen a la comarca, al final Poldo no va denunciar ningú perquè, sent com era en Cela un reconegut franquista, no hauria servit de res.”

L’error és que no es tractava de l’Hotel Poldo de la Guingueta, sinó de l’Hotel Badia i ve del fet que ni Cela, ni Espinàs, diuen el nom de l’hotel ja que, segons Cela, “no quiere hacerle propaganda”.

“…el viajero entiende que no es arriesgado afirmar que la fonda de La Guingueta es la peor hospedería, si no del mundo, sí, al menos, del occidente europeo.”

Cela, de l’amo de l’hotel Badia —a qui anomena amb el nom inventat de Pepet Pic Pujals—, en diu de tots colors: “conocido poseso”, “luce una nariz agresiva”, “anda como un camello o como un avestruz”, “objeto surrealista”, “tiene la mala maña de complicar todo lo que toca”, etc.

L’amo de l’Hotel Badia, efectivament, era comerciant de fusta —al davant de l’hotel, a l’altre costat de la carretera, hi havia la serradora— i, pel que sembla, tenia bastant caràcter, per la qual cosa no és estrany que haguessin tingut algunes diferències amb Cela. Però en cap cas es mereixia el menyspreu i els comentaris desagradables de l’escriptor.

D’altra banda, també m’he assabentat que el nen amb qui Cela va coincidir al menjador de l’hotel era el senyor Jaume Merola, de Lleida:

“En la mesa de al lado, una señora penchugoncilla y amorosamente cursi intentaba convecer a un niño flaquito para que comiera algo más de pollo; la criatura, reacia a la degustación del cartón piedra, se defendía a gritos.”

La família Merola eren clients de l’hotel Badia fins que va tancar portes l’any 1968. Hi passaven les vacances. Jaume Merola encara recorda que, quan va coincidir amb Cela i Espinàs a l’hotel, va haver de baixar la maleta de Cela de la seva habitació i, segons diu,  “pesava quaranta quilos!”.

Hotel Badia actualment

Hotel Badia actualment

Ara, quan passeu per la carretera tot anant o venint d’Esterri d’Àneu, sempre veureu l’hotel tancat. En canvi, l’any 1956, quan van dormir-hi els escriptors, era l’establiment més important de la Guingueta. La resta eren petites fondes que feien de taverna i botiga, i on també hi havia quadres per a aixoplugar els animals dels traginers.

Gronxador de l'antic Hotel Badia

Gronxador de l’antic Hotel Badia

També m’he assabentat que les famílies de la Guingueta venen de Jou i de Dorve, els dos pobles de més amunt, situats cadascun a un costat de la vall.

El Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar, de Pascual Madoz, diu que l’any 1845 a la Guingueta només hi havia un hostal, una ferreria i cinc o sis cabanes dels veïns de Jou. Amb el temps, però, com que era un lloc de pas del camí ral cap a la Val d’Aran i França, s’hi van obrir altres establiments de “parada i fonda”.

L’any 1955, un any abans que hi arribessin Cela i Espinàs, es va acabar de construir el pantà de la Torrassa i, tant el cementiri vell, com algunes cases (per exemple, la de Poldo), van quedar a sota de les aigües.

Avui aquest poble es coneix com la Guingueta “d’Àneu” o “de Jou” i, a part d’algunes cases tancades, obren les portes l’Hotel Poldo (inaugurat l’any 1909), l’Hostal Orteu i l’Hotel Cases, a més d’un parell de càmpings.

(Vull destacar el meu agraïment a Olga i Neus Soler de l’Hotel Poldo de la Guingueta per la informació que m’han proporcionat sobre aquest tema)

Deixa un comentari

Subscripció Newsletter
Últimes entrades

Propera conferència

No hi ha cap activitat prevista Conferències

Contacte

Correu electrònic:
info@sensus.cat

Telèfons:
00 34 669 001 709