Excursió a Espluga de Cuberes

El lloc del Pallars Sobirà que més vegades he visitat ha estat el poble abandonat d’Espluga de Cuberes. És dels indrets més desconeguts i deserts de la comarca, i potser per això convida a la introspecció. Als peus de la gran cova, les ànimes de tots els que van exhalar l’últim al•lè ens visiten i la imaginació es desferma.

Situació: Serra de Boumort (Pallars Sobirà)
Horari: de 3 a 4 h entre anar i tornar.
Desnivell: + 262 m, – 224 m.
Distància: 7,6 km entre anar i tornar.
Dificultat: moderada.
Època de realització: tot l’any, tot i que a l’estiu és una zona molt calorosa i seca. No es troba aigua en tot el recorregut.
Mapa: Serra de Boumort i congost de Collegats (1:25.000) Editorial Piolet.

Lectura literària recomanada:  Nou viatge al Pirineu, de Núria Garcia Quera

Enllaç per baixar el track: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=3805228

Recorregut marcat en vermell

Recorregut marcat en vermell

Accés: 1 km al sud de Gerri de la Sal hi ha la desviació de la carretera N-260 cap a Baen. Passat el pont que travessa el Noguera Pallaresa, agafeu la pista de la dreta en direcció a Cuberes. Just al principi trobareu a la dreta la primera verge de la Mare de Déu d’Esplà. Aviat ensopegareu amb el riu Major, que haureu de travessar a gual. Teniu per davant 5 km. de pista en bastant bon estat: deixareu enrere el racó ombrívol de la font de Comacalent, entrareu al bosc de la Pentina i, a un revolt molt tancat on hi ha la segona capelleta, al revolt conegut per Salt de la Núvia, heu d’aparcar el cotxe. Segons l’escriptor Pep Coll, el topònim ve de quan una noia de la Ribagorça acabada de casar, en traslladar-se a viure al poble del marit, a Solduga, en veure que anava al cul del món, es va llençar pel precipici. De la capelleta al principi del sender hi ha pocs metres. És a la dreta i està senyalitzat per un rètol de Turisme de Catalunya.

Descripció de l’itinerari amb horaris aproximats:

0.00 h. Principi del sender, 915 m. Guanyeu alçada fent zig-zag fins a un primer collet des d’on podreu veure l’allargassada figura de la Geganta Adormida (Serra de Peracalç).

La Geganta Adormida

La Geganta Adormida

0.15 h. Primer collet. Ara ve un tros pla que passa per sota d’una paret. El viarany puja fins un segon collet amb una vista espectacular de la carretera, de l’entrada del túnel que surt a l’Àrea de descans de la Figuereta, del caminet de Sant Pere de les Maleses… Heu de pujar una mica per tornar a guanyar alçada i arribar a un tercer mirador. Després baixareu i començareu un llarg i planer flanqueig que, direcció est-sudest, travessarà una zona entapissada de romaní, boixarola, espígol, farigola, argelaga punxent que a la primavera es tenyeix de flor groga…
1 h. Bosc cremat. Des d’aquí ja veureu els camps esglaonats de Solduga. Heu de passar per un tros de camí brut de maleses (de tant en tant veureu pedres pintades amb ratlles vermelles).
1.15 h. Cruïlla de camins. Està marcada per fites i pedres pintades amb fletxes. Si continuéssiu recte aniríeu a Solduga. Gireu a la dreta i, en direcció sud-oest, feu una gran baixada en diagonal fins al poble abandonat d’Espluga de Cuberes.

Espluga de Cuberes de lluny

Espluga de Cuberes de lluny

Rampa d'accés al poble

Rampa d’accés al poble

Des de dins de la cova on està encastat el poble

Des de dins de la cova on està encastat el poble

Església de Santa Coloma

1.45 h. Espluga de Cuberes, 1.000 m. aprox.

2 comentaris
  1. Tinc una foto que m’agrada molt (tant pel que es veu com pel que no es veu) feta dalt del penya-segat que amaga l’Espluga de Cuberes. Hi vaig anar d’excursió a finals del segle passat. L’objectiu era la descoberta del poble però ens vam perdre i vam anar a parar just al damunt. Des de llavors tinc pendent aquesta excursió salvatge i bella, tan pallaresa. Gràcies, Núria, per fer-m’hi pensar!

  2. Eiiiiii és preciós, per recomanar-ho a tothommmmm!

Deixa un comentari

Subscripció Newsletter
Últimes entrades

Propera conferència

No hi ha cap activitat prevista Conferències

Contacte

Correu electrònic:
info@sensus.cat

Telèfons:
00 34 669 001 709