Un “reset” a la cabana dels Rasos de Baiasca

Llegeixo al diccionari que fer un “reset”, és a dir, “reinicialitzar”, significa “Fer que un sistema, un programa, un procés o una variable tornin al seu estat inicial i, per tant, tornin a tenir els valors inicials prefixats”. Crec que no hi ha millor manera de definir el que per a mi significa caminar per la muntanya tot fent nit enmig de la natura.

Un cap de setmana del gener passat va significar un d’aquests “resets”.

Ben entrada la tarda vam sortir del petit aparcament de Baiasca, al costat dels contenidors d’escombraries, i, seguint unes senyals de pintura als troncs dels arbres, vam pujar per un bosc d’avellaners.

Poble de Baiasca

No hi havia neu i en vint minuts vam arribar a un pal de seguiment amb unes peülles de cabirol. Era a 1.330 m i assenyalava que havíem de tirar cap a la dreta per, en menys de cinc minuts, arribar a la Cultia. A partir d’aquí el camí es feia perdedor perquè hi faltaven senyals, però entre pi roig i bedolls vam tirar amunt i a la dreta fins a arribar a una bonica clariana. Als arbres del voltant hi penjaven barbes de caputxí (líquens filamentosos). Passada la clariana, i sempre cap al sud-oest, vam creuar un rierol i aviat trobàvem un altre pal de seguiment. En cinc minuts érem a una pista. Un cop creuada, vam continuar amunt en direcció a Enfanera mentre la pineda s’anava esclarissant. Quan feia més d’una hora i mitja que pujàvem, vam anar a sortir a un gran pla a sobre del qual hi havia la petita cabana de pastor on passaríem la nit, la cabana dels Rasos de Baiasca, amb una font a la vora.

 

Cabana o refugi dels Rasos

Es va fer de nit després d’una posta de sol impressionant. Les vista des de la cabana abraça gran part de les muntanyes del Parc Natural de l’Alt Pirineu: Mont-roig, Ventolau, Certascan, Pica d’Estats, Monteixo, Salòria…

 

Vista des de la cabana dels Rasos

Aquestes cabanes funcionen com la cabana que Dersu Uzala troba a la taiga siberiana, i que salva la vida als homes que l’acompanyen. Sempre són obertes i hi trobes llenya, espelmes i quatre coses de menjar. És així perquè, els que hi fem nit, intentem deixar-les sempre millor que com les hem trobat. Si cremem llenya, després arrepleguem quatre trocs morts per deixar-los a dins de la cabana per als propers que vindran. Si gastem espelmes, en deixem de les nostres. En marxar, endrecem, escombrem, tanquem bé la porta…

 

El temps ha canviat...

L’endemà el temps havia canviat. Volíem fer una travessa, però no ens va quedar més remei que tornar a Baiasca. En comptes de fer-ho pel camí de pujada, ho vam fer per la pista. Està indicada. És un recorregut molt més llarg, però ens va regalar moments fantàstics. Com que ens ho vam prendre amb calma, vam trigar unes 3 h.

Tornant a Baiasca per la pista

 

Títol: Volta des de Baiasca

Modalitat: a peu

Desnivell total (en 2 dies): 650 aprox.

Altura màxima: 1.880 m

Altura mínima: 1.233 m

Horaris aprox.: Primer dia: 1.45 h; Segon dia: 3 h

Ruta circular:

Recorregut: Primer dia: Baiasca – cabana dels Rasos. Segon dia: cabana dels Rasos – Baiasca

Grau de dificultat: baix, tot i que el camí del bosc està mal senyalitzat i és fàcil desviar-se. 

Bibliografia: Mapa de Sant Maurici, Els Encantats. Esc. 1:25.000. Editorial Alpina

Lectura literària recomanada:  Nou viatge al Pirineu, de Núria Garcia Quera

3 comentaris
  1. Hola!

    buscant informació sobre el refugi dels rassos, no he trobat de quantes places es: mes o menys, quantes persones hi caben a dormir?

    gracies per la crónica i la info!

  2. Els nostres resets mai seran com els de les màquines i la nostra memòria caché no la podem esborrar mai, potser si arraconar, però no esborrar.
    Enveja que em fa aquesta sortida. Me l’apunto a la meva llista de coses a fer.

Deixa un comentari

Subscripció Newsletter




Últimes entrades

Propera conferència

No hi ha cap activitat prevista Conferències

Contacte

Correu electrònic:
info@sensus.cat

Telèfons:
00 34 669 001 709