Volta des de Sant Joan de Vinyafrescal

Títol: Volta des de Sant Joan de Vinyafrescal

Modalitat: BTT

Desnivell: 700 m

Distància: 25,44 km

Altura màxima: 1.277 m

Altura mínima: 510 m

Temps (comptant les parades): 3.15 h

Ruta circular:

Recorregut: Sant Joan de Vinyafrescal – Santa Cecília – barranc de santa Cecília – Torallola a la dreta – Toralla a la dreta – borda de Fèlix – barranc de Sensui – barranc dels Escarruixos – barranc de l’Aulesa – barranc de sant Pere – Salàs de Pallars – sant Joan de Vinyafrescal.

Grau de dificultat: mitjà. 

Bibliografia: fulletó del Centre de BTT del Pallars Jussà

Lectura literària recomanada:  Nou viatge al Pirineu, de Núria Garcia Quera

Descripció i galeria fotogràfica: 

Aproximació amb cotxe: Sant Joan de Vinyafrescal és a tocar de la Pobla de Segur, al sud, a la mateixa C-13.

Avui seguim una de les rutes del Centre BTT del Pallars Jussà, la número 3, marcada com a difícil a la llegenda del fulletó descriptiu de les rutes però, en realitat, sense cap dificultat tècnica.

Nosaltres deixem el cotxe al poble de Sant Joan de Vinyafrecal, a una esplanada de l’entrada que queda a tocar de la C-13. Des d’allà mateix comencem a pedalar per la carretera asfaltada que puja a Torallola i Toralla.

 

Quan portem uns 35 min. i Torallola ens queda a la dreta, abandonem l’asfalt per girar a l’esquerra i baixar per una pista de terra. Aquí hi ha un senyal de la ruta, imprescindible per trobar el punt de la desviació. Aviat la pista pren la mateixa direcció nord-oest que seguíem. Pugem pel mig de camps, de vegades per trams de pedra solta que dificulten l’avançament.

 

A mesura que guanyem alçada anem guanyant boniques vistes aèries del plantà de Sant Antoni…

  

La serralada del Montsec es retalla a l’horitzó meridional…

 

…mentre que al nord ens queda el poble de Toralla i, a la llunyania, les muntanyes nevades del Pirineu…

  

A 1.30 h d’haver sortit, trobem una cruïlla de camins: cap a la dreta agafaríem l’itinerari número 4 (o seguiríem pel 9, que fins ara coincideix amb el nostre) en direcció a Toralla. Nosaltres girem a l’esquerra pel nostre, el 3, en direcció oest. Fem uns metres de pujada i uns de baixada, i de seguida girem a la dreta per a fer un flanqueig d’uns deu minuts.

  

Llavors trobem una bifurcació indicada per un pal amb banderoles: cap a la dreta i amunt aniríem a l’ermita de sant Salvador i el Pui de Lleràs. Nosaltres tirarem cap a l’esquerra i avall en direcció a Sensui, Salàs de Pallars i Rivert.

Dues hores després d’haver començat a pedalar anem a sortir a la carretera que va a Rivert. Girem a la dreta, carretera amunt però, cinc minuts més tard, girem a l’esquerra per tornar a agafar una pista que perd nivell i que, més endavant, va pujant i baixant alternativament.

  

Passarem per pinedes i boscos caducifolis…

  A les 2.35 h el nostre camí surt a una pista més ampla, transversal. Aquí dubtem perquè només queden les restes d’una senyal i no sabem si tirar amunt o avall. Decidim girar a l’esquerra, pista avall. En deu minuts sortim a la carretera asfaltada, tirem a la dreta i aviat arribem a Salàs de Pallars.

Sense entrar a Salàs, agafem una carretera que va cap a l’esquerra. Trobem marques de la ruta que ens fan anar per una pista fins a una bifurcació. Cap a la dreta aniríem a l’ermita de sant Roc. Encara que aquí també hi falta un senyal, sabem que hem de girar cap a l’esquerra fins a sortir a la carretera C-13. Llavors, amb molt de compte perquè els cotxes van ràpid, girem a l’esquerra i en un minut som a sant Joan de Vinyafrescal.

 

Baixa’t la ruta al Wikiloc!

Deixa un comentari

Subscripció Newsletter
Últimes entrades

Propera conferència

No hi ha cap activitat prevista Conferències

Contacte

Correu electrònic:
info@sensus.cat

Telèfons:
00 34 669 001 709